dimarts, 22 de desembre de 2015

"Circ en Famíia"

Imatge d'una activitat
Els dies 14 i 15 de desembre l'Escola Virolet va gaudir de dos tallers de Circ en Família. Durant una hora i mitja les famílies van tenir l'oportunitat de practicar danses, acrobàcies adaptades per cada edat i experimentar amb nassos de pallasso, cartolines de color, dibuixos de personatges de circ...

Les professionals d'Aila han ensenyat a conéixer el circ, fer exercicis d'escalfament, tombarelles, danses en equilibri, malabars amb mocadors de colors d'una manera divertida i a través de l'experimentació.

Amb aquesta activitat hem treballat aspectes de psicomotricitat, el vincle entre el pare o mare i l'infant i s'han pogut relacionar amb d'altres famílies de l'escola. En definitiva, han gaudit d'una estona compartida en el centre en el que els nens i nenes passen tantes hores.

Les famílies han acompanyat als seus fills i filles i s'han dut un nas de pallasso i moltes idees per fer a casa.

La relació entre infants

Imatge estreta d'internet
L'escola Teresa Claramunt va organitzar a través del programa la xerrada "La relació entre germans: convivència, conflictes i gelosia". Aquesta activitat dirigida per Núria Ribera, psicòloga i professora de la Universitat de Barcelona, va ajudar a reflexionar a les famílies sobre diferents aspectes de la relació dels nostres fills i filles amb d'altres nens i nenes.

Sovint la relació entre els infants es caracteritza per la seva ambivalència: s'estimen, es necessiten, es barallen, senten gelosia... A les famílies les preocupa que els seus fills i filles es barallin ja sigui amb germans/es, amb companys i companyes de classe o, simplement amistats, ja que entenen que suposa un patiment emocional que caldria evitar.

A través d'una perspectiva positiva es van oferir eines per ajudar als nens i nenes a progressar adientment i facilitar la convivència a la llar i a l'escola. Les famílies que van assistir-hi van trobar molt adequat el format i contingut, marxant amb la sensació de poder enfrontar aquests conflictes d'una altra manera

"Anima't i Juga" a diferents escoles bressol de la ciutat

Una de les activitats
Durant els mesos de novembre i desembre s'han dut a terme quatre tallers "Anima't i Juga" a diferents centres municipals, concretament al CEIF Arraona, CEIF Vapor Buxeda Nou, CEIF Can Llong i a l'EBM Calvet d'Estrella.
Aquest taller de psicomotricitat,  consta de 3 sessions de 90 minuts on es relacionen famílies amb els nens i nenes de la classe dels seus fills. Cada sessió compta amb un espai de joc creatiu seguit d'una estona de joc representatiu i s'acaba la sessió amb el diàleg entre les formadores i els pares i mares.
El joc creatiu sempre s'inicia derribant un mur fet amb tots els materials i elements de psicomotricitat, donant pas més endavant, al joc representatiu, on els infants amb gomets i retoladors fan dibuixos.

Les sessions les direigeixen dues psicomotricistes del centre Kairòs Psicomotriu i tant petits com grans s'ho han passat d'allò més bé compartint estones de joc i aprenent noves activitats que poden fer també a casa.

Aquí es poden veure algunes imatges de l'activitat a l'EBM Calvet d'Estrella, aquí les del Vapor Buxeda Nou i aquí del CEIF Can Llong.

Les famílies de quatre escoles bressol aprenen tècniques de massatge infantil

El massatge infantil és una manera estupenda de comunicació amb el nostre fill o filla. Es tracta d'un estímul a diferents nivells: produeix reaccions biològiques, metabòliques, psicològiques i també socials. El massatge és terapèutic tant per l'infant com per la persona adulta que el dóna perquè proporciona espais únics de relació alhora que ajuda a mantenir un bon estat de salut i benestar al nadó.
Durant tres sessions d'hora i mitja una formadora de l'AEMI ha ensenyat a les famílies de quatre centres de Sabadell a realitzar massatges als seus nadons per ajudar-les a mantenir una estona de relaxació, relació i estimació.
L'Escola Bressol Joan Montllor ha realitzat el curs els dies 3, 10 i 17 de novembre pels més petits i els dies 5, 12 i 19 pels grans.
El CEIF Can Puiggener els dies 18, 25 de novembre i 2 de desembre
L'EBM La Romànica ho va programar pels dies 25 de novembre i 2 i 9 de desembre
I el CEIF Joaquim Blume pel 26 de novembre, 3 i 10 de desembre.
Podeu veure algunes fotos aquí.


dijous, 10 de desembre de 2015

Contes en família

Imatge del cartell
Al novembre s'han iniciat noves edicions del taller "Contes en família" a l'escola Sant Julià i els CEIF Espronceda i Creu Alta.
El curset, de tres sessions de 90 minuts, a càrrec de la Rosa Fité, anima a pares i mares a perdre la por i a poder explicar alguna història que atrapi l’atenció dels infants i els faci volar la imaginació.
Durant les sessions s'ha tractat, entre d’altres, com buscar el moment més adequat per explicar un conte i quan comencem? Què llegir i com fer-ho?Com fer més fàcil l'hora del conte? Com aprofitar les cançons de tota la vida perquè formin part de la nostra quotidianitat?
A més la formadora ha mostrat als pares i mares com construir personatges amb materials senzills que tothom té a casa. Les sessions han estat molt divertides i ben valorades per part dels pares i mares que han pogut gaudir de l'activitat amb els seus fills i filles.

La comunicació en l'adolescència

Imatge extreta d'internet
Escoltem activament als nostres fills i filles adolescents? Sabem què, com i quan podem comunicar amb ells d'una manera efectiva? Aquestes són les preguntes a les que es va donar resposta a la Xerrada que va organitzar l'Institut Escola Industrial el passat dia 26 de novembre.
La psicòloga i professora de la Universitat de Barcelona, Núria Ribera va anar desgranant conceptes com l'assertivitat, l'aprenentatge del "no" i la definició de de límits i normes per aprendre a comunicar bé i mantenir els vincles afectius i de relació en aquesta etapa.
La sessió va transcòrrer d'una forma amena per les setanta persones que hi van assistir. Van poder preguntar, reflexionar en veu alta i, sobretot, compartir amb altres famílies experiències comunes.
Fòrmules màgiques no n'hi ha però segur que les famílies es van dur moltes eines per millorar la relació amb els seus fills i filles.

La convivència, els conflictes i la gelosia entre infants

Imatge extreta d'internet
Sovint la relació entre els infants es caracteritza per la seva ambivalència: s'estimen, es necessiten, es barallen, senten gelosia... A les famílies les preocupa que els seus fills i filles es barallin ja sigui amb germans/es, amb companys i companyes de classe o, simplement amistats, ja que entenen que suposa un patiment emocional que caldria evitar.

El passat 19 de novembre, el Col·legi Jesús Salvador va acollir una xerrada, a càrrec de Núria Ribera, psicòloga i professora de la Universitat de Barcelona, per abordar aquests temes. A través d'una perspectiva positiva es van oferir eines per ajudar als nens i nenes a progressar adientment i facilitar la convivència a la llar i a l'escola. Les famílies que van assistir-hi van trobar molt adequat el format i contingut, marxant amb la sensació de poder enfrontar aquests conflictes d'una altra manera

Les xarxes socials i internet

Imatge extreta d'internet
El passat divuit de novembre, l'Institut Les Termes va programar el taller "Xarxes socials i ús segur d'internet" per a totes les famílies del centre. En Tomàs Moré del CESICAT va anar desgranant els continguts als que tenen accés els i les joves, quins perills poden trobar a les xarxes i com les famílies poden realitzar un seguiment i control de la navegació i ús que fan de les xarxes socials.
Cal tenir consciència de la gran quantitat d'informació que es mou per internet i aprofitar-la en positiu utilitzant recursos web, guies, vídeos i jocs que ajuden a les famílies a evitar aquella informació falsa o perillosa. El ponent va donar molts instruments, que els pares i mares es van dur a casa, en una sessió absolutament pràctica i que va propiciar la participació de les persones presents.

divendres, 4 de desembre de 2015

Gimcana en famíliaLes famílies arribant al Molí de Sant Oleguer
El passat diumenge 29 de novembre, la ribera del riu Ripoll es va omplir amb les famílies participants a la gimcana Gaudim del riu aprenent de la nostra història, que es va organitzar des del programa Tàndem Família i Escola del Servei d’Educació de l’Ajuntament.

El sol de la tardor va acompanyar aquesta divertida jornada en la qual a través de diferents proves es van treballar conceptes relacionats amb la història de la ciutat i del seu riu.

Amb la construcció d’un rai típic dels Pirineus es va explicar que les canyes que s'acostumen a veure pel riu són les conegudes canyes americanes, èspecie invasora que no permet la convivència amb les espècies autòctones del nostre ecosistema. També es va jugar a un Joc de l’Oca ben especial, ja que va servir d'excusa per explicar la flora i la fauna del Ripoll d’una manera molt divertida.

Per posar a prova la creativitat i el coneixement de les famílies sobre el riu i el seu patrimoni es va demanar als grups participants l’elaboració d’un rap que va quedar enregistrat en un vídeo. Podeu comprovar en el nostre canal de Youtube que les famílies tenen molta imaginació i ritme.
El sol va acompanyar tot el matí

Tampoc no es podia oblidar un passatge trist de la història de Sabadell molt vinculat a la força de l’aigua, les riuades. Per conèixer millor l’efecte d’aquest devastador esdeveniment,es va explicar a través de fotografies el que va passar, el per què i què va significar per Sabadell.

Per recordar el passat tèxtil es van proposar dues proves. En una es treballaven els elements naturals que serveixen per tintar la roba. La cúrcuma, la remolatxa, la ceba vermella... donen diferents tonalitats a la roba. I per saber com funcionaven les fàbriques, en una altra de les proves es va explicar un conte sobre un nen que a principis del segle passat treballava en una fàbrica i es volia fer un vestit per anar a la Festa Major. A través del conte les famílies varen conèixer les màquines que hi havia a la fàbrica, els oficis i, fins i tot, el soroll que feien.

El joc de l'oca va tenir molt èxit
Ah! I passejant, passejant les famílies van haver de descobrir diferents edificis que es poden veure des del riu, com ara el Molí de Sant Oleguer, el Vapor Ca la Daniela, la Torre de l’Aigua... 

Per preparar aquestes proves varem comptar amb la col·laboració del Servei d'Esports de l'Ajuntament, l'Alberg de Joventut de Sant Oleguer, el Museu d'Història de Sabadell, l'Àrea de Sostenibilitat de l'Ajuntament, CIPO, l'ADENC, l'entitat Are You Ready? i el grup d'animació La Traca.

També volem donar les gràcies als Amics del Ripoll que van aportar material divulgatiu i un joc per conèixer millor el riu que es van dur a casa les famílies. També a SMATSA que va col·laborar amb un boc&roll.
En definitiva, una excusa per gaudir en família d’un espai natural recuperat per a la ciutat, per aprendre de la nostra història i estimar més Sabadell. 

Si voleu veure en imatge com s'ho van passar, cliqueu aquí.