divendres, 4 de desembre de 2015

Gimcana en famíliaLes famílies arribant al Molí de Sant Oleguer
El passat diumenge 29 de novembre, la ribera del riu Ripoll es va omplir amb les famílies participants a la gimcana Gaudim del riu aprenent de la nostra història, que es va organitzar des del programa Tàndem Família i Escola del Servei d’Educació de l’Ajuntament.

El sol de la tardor va acompanyar aquesta divertida jornada en la qual a través de diferents proves es van treballar conceptes relacionats amb la història de la ciutat i del seu riu.

Amb la construcció d’un rai típic dels Pirineus es va explicar que les canyes que s'acostumen a veure pel riu són les conegudes canyes americanes, èspecie invasora que no permet la convivència amb les espècies autòctones del nostre ecosistema. També es va jugar a un Joc de l’Oca ben especial, ja que va servir d'excusa per explicar la flora i la fauna del Ripoll d’una manera molt divertida.

Per posar a prova la creativitat i el coneixement de les famílies sobre el riu i el seu patrimoni es va demanar als grups participants l’elaboració d’un rap que va quedar enregistrat en un vídeo. Podeu comprovar en el nostre canal de Youtube que les famílies tenen molta imaginació i ritme.
El sol va acompanyar tot el matí

Tampoc no es podia oblidar un passatge trist de la història de Sabadell molt vinculat a la força de l’aigua, les riuades. Per conèixer millor l’efecte d’aquest devastador esdeveniment,es va explicar a través de fotografies el que va passar, el per què i què va significar per Sabadell.

Per recordar el passat tèxtil es van proposar dues proves. En una es treballaven els elements naturals que serveixen per tintar la roba. La cúrcuma, la remolatxa, la ceba vermella... donen diferents tonalitats a la roba. I per saber com funcionaven les fàbriques, en una altra de les proves es va explicar un conte sobre un nen que a principis del segle passat treballava en una fàbrica i es volia fer un vestit per anar a la Festa Major. A través del conte les famílies varen conèixer les màquines que hi havia a la fàbrica, els oficis i, fins i tot, el soroll que feien.

El joc de l'oca va tenir molt èxit
Ah! I passejant, passejant les famílies van haver de descobrir diferents edificis que es poden veure des del riu, com ara el Molí de Sant Oleguer, el Vapor Ca la Daniela, la Torre de l’Aigua... 

Per preparar aquestes proves varem comptar amb la col·laboració del Servei d'Esports de l'Ajuntament, l'Alberg de Joventut de Sant Oleguer, el Museu d'Història de Sabadell, l'Àrea de Sostenibilitat de l'Ajuntament, CIPO, l'ADENC, l'entitat Are You Ready? i el grup d'animació La Traca.

També volem donar les gràcies als Amics del Ripoll que van aportar material divulgatiu i un joc per conèixer millor el riu que es van dur a casa les famílies. També a SMATSA que va col·laborar amb un boc&roll.
En definitiva, una excusa per gaudir en família d’un espai natural recuperat per a la ciutat, per aprendre de la nostra història i estimar més Sabadell. 

Si voleu veure en imatge com s'ho van passar, cliqueu aquí.