dijous, 26 de novembre de 2015

El pas de primària a secundària

Imatge del cartell de la xerrada, extreta d'Internet
El pas de primària a secundària és un repte tant pels alumnes com pels pares i mares.
La xerrada-taller es va realitzar el dia 23 de novembre a la Sala d'Actes de l'Institut Pau Vila L'activitat es va adreçar als pares i mares de 1r ESO de l'institut i als de 6è de primària dels centres vinculats: Joanot Alisanda, Miquel Martí i Pol i Teresa Claramunt.
En Toni Argent, professor de secundària i coordinador del Projecte educatiu "Millorem" va desgranar en aquesta xerrada-taller, els canvis més importants d'aquest salt d'etapa.
Es van treballar les transformacions clau en el pensament adolescent, de com canvia la manera d'estudiar entre primària i secundària, de les "pors" de mares i pares versus les oportunitats per a fills i filles, entre d'altres qüestions. La intervenció va durar dues hores, però van passar volant!
L'activitat va comptar amb la participació d'una vintena de pares i mares que han valorat molt interessants i útils les aportacions del conferenciant.

dimarts, 24 de novembre de 2015

Crear i enfortir els llaços familiars

Un moment de l'activitat
El passat dia 13 de novembre les famílies d'un grup de primer de l'escola Joan Maragall van experimentar a través de la dansa amb els seus fills i filles. L'objectiu va ser comptar amb un espai de comunicació i diàleg corporal i emocional en el qual reforçar els vincles, crear complicitats i descobrir noves formes d'expresar-nos.
L'Elena de Sudansa les va guiar a través de la música convidant al moviment, a la imitació, a les danses compartides amb músiques del món, alegres i suggerents. Tant els infants com les seves famíies es van deixar anar i van acabar gaudint  d'una bona estona de somriures.
Aquesta activitat ha estat subvencionada per la Diputació de Barcelona en el programa de suport a les activitats d'impuls a la participació de les famílies en la comunitat educativa i que l'Ajuntament ha inclòs a les seves activitats del Programa Tàndem Família i Escola.
La classe dels ballarins va fer honor al seu nom i va gaudir de la música amb les famílies i les seves tutores, ho podéu comprovar aquí.

dilluns, 23 de novembre de 2015

"Fem sabó" a l'escola Miquel Carreras

Sabó elaborat per un alumne
El passat 6 de novembre vam fer un taller per aprendre a fer sabó amb l'alumnat i famílies de sisé de l'Escola Miquel Carreras. La Marta de Fem Arrels va portar glicerina i elements naturals per ensenyar-nos amb quina facilitat podem elaborar sabons naturals per cuidar la pell.
A través del joc vam aprendre, entre d'altres coses, que el pebre vermell serveix per donar color al nostre sabó, la calèndula és desinfectant i bona per les picades de mosquit i que podem comprar essències amb diferents olors per acabar d'arrodonir el sabó que més ens agradi.
També ens van explicar com es pot fer sabó amb oli i sosa però això ja ho sabien alguns papàs i mamàs.
Al final cada família va elaborar el seu sabó i se'l va dur casa. Podéu veure fotos de l'activitat aquí

divendres, 20 de novembre de 2015

Fem malabars a l'escola bressol

Famílies elaborant el seu circ
Aquest inici de curs els nens i nenes del CEIF Andreu Castells han après a fer malabars amb les seves famílies i s'ho han passat d'allò més bé. Les professionals d'Aila  han ensenyat a conéixer el circ, fer exercicis d'escalfament, tombarelles, danses en equilibri, malabars amb mocadors de colors d'una manera divertida i a través de l'experimentació.

Amb aquesta activitat hem treballat aspectes de psicomotricitat, el vincle entre el pare o mare i l'infant i s'han pogut relacionar amb d'altres famílies de l'escola o del barri. En definitiva, han gaudit d'una estona compartida en el centre en el que els nens i nenes passen tantes hores.

Les famílies han acompanyat als més petits i s'han dut un nas de pallasso i moltes idees per fer a casa.

Us deixem aquí les imatges del grup d'un a dos anys i aquí el de dos a tres.

dijous, 12 de novembre de 2015

Xerrada sobre les xarxes socials i l'ús segur d'internet a l'escola Can Llong

Mostra del material entregat
Els nens i nenes tenen accès a continguts d'internet cada cop a edats més tempranes. Deixar que juguin amb el mòbil o la tablet els introdueix en aquests canals en els que la informació flueix sense el nostre control. L'escola Can Llong va programar el passat dia 26 d'octubre una xerrada sobre les xarxes socials i l'ús segur d'Internet.
El formador va ser en Tomàs Moré responsable de sensibilització del Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya (CESICAT)
Durant la xerrada el ponent va parlar de la importància de conèixer l’ús que fan els i les joves d’Internet i quins són els principals perills als quals ens enfrontem. També va tractar sobre què hem d’evitar i que cal potenciar des de casa per reduir la seva vulnerabilitat. Un altre aspecte important va ser com podem fer un seguiment i control de la navegació i l'ús de les xarxes socials i per últim, conèixer recursos web, guies, vídeos i jocs disponibles.
Una activitat molt interessant en la que les famílies van descobrir maneres per protegir als seus fills i filles dels continguts no apropiats per a la seva edat.

dimecres, 11 de novembre de 2015

Estimulant la lectura des de la primera infància

Rosa Fité a un dels tallers
El dia 20 d'octubre, l'Escola Bressol Municipal Calvet d'Estrella, va aprofitar la reunió d'inici de curs per donar el tret de sortida a l'activitat del Conte Viatger amb les famílies dels nens i nenes de 2 a 3 anys del centre. Aquesta activitat durarà tot el curs, compta amb la col·laboració de la Biblioteca del Nord i té com a objectiu principal familiaritzar des de ben petits als nens i nenes amb la lectura. Cada setmana del curs les famílies s'enduran a casa un conte i un àlbum en el que explicaran com s'ho han passat compartint estones amb el seu fill o filla llegint en veu alta i mirant les imatges.
El tret de sortida el va donar la Rosa Fité que va realitzar un taller per a les famílies ensenyant a teatralitzar la lectura i gaudir encara més d'aquests moments de complicitat i joc.
A final de curs es farà un altre taller i les famílies podran compartir les seves experiències que també hauran quedat recollides a l'àlbum.
Segons persones expertes l'hàbit lector redueix l'estrés, ajuda a dormir millor, desperta la curiositat... Ajudem-los a gaudir del plaer de la lectura!

dimarts, 10 de novembre de 2015

Comencem el curs jugant a les escoles Concòrdia i Juan Ramon Jiménez

Famílies jugant al Juan Ramon Jiménez
Entre el 16 i el 30 d'octubre es van iniciar les primeres sessions del taller "Anima't i juga amb ells" a les escoles Concòrdia i Juan Ramón Jiménez.
Aquest taller de psicomotricitat,  consta de 3 sessions de 90 minuts on es relacionen famílies amb els nens i nenes de la classe dels seus fills. Cada sessió compta amb un espai de joc creatiu seguit d'una estona de joc representatiu i s'acaba la sessió amb el diàleg entre les formadores i els pares i mares.
El joc creatiu sempre s'inicia derribant un mur fet amb tots els materials i elements de psicomotricitat, donant pas més endavant, al joc representatiu, on els infants amb gomets i retoladors fan dibuixos.

Les sessions les direigeixen dues psicomotricistes del centre Kairós-Psicomotriu i tant petits com grans s'ho han passat d'allò més bé compartint estones de joc i aprenent noves activitats que poden fer també a casa.


Podéu veure imatges de l'activitat al Juan Ramón Jiménez clicant aquí
I per veure les imatges de l'escola Concòrdia cliqueu aquí